Vi køber elektronik som aldrig før – og husker, at det gamle skal til genbrug

Vi køber og skrotter i samme takt

Under coronakrisen er danskernes køb af elektronik steget betragteligt – det samme er de mængder elektronik, forbrugerne afleverer på landets genbrugspladser.

Danskerne har under corona svunget Dankortet både i fysiske og online elektronikbutikker. Fra januar 2020 til oktober har danskerne sammenlignet med 2019 købt 22% flere skærme, højtalere og lignende.  Tallene er fra analyseinstituttet GfK.

Samtidig er mængderne af skærme indleveret på landets genbrugspladser steget med 21%. Når der købes ny skærm, ryger den gamle til genbrug i stedet for at blive gemt væk på loftet. Generelt har Elretur, som står for indsamling af elektronik på mange af landets genbrugspladser, oplevet en betydelig stigning i de mængder af elektronik, som danskerne har afleveret under corona-krisen.

”Det er meget glædeligt, at danskerne køber og skrotter i samme takt. Det betyder, at vi som producenter kan sørge for en ansvarlig håndtering af vores produkter, når de er udtjente. Vi ser, at der i stigende grad eksperimenteres med fx genanvendt plast i elektronikprodukterne.” udtaler Henrik Egede, direktør for APPLiA Danmark.

Genanvendelsesprocenten

For skærme er genanvendelsesprocenten 95% og for småt elektronik er det 87% af de anvendte råmaterialer, som ender i nye produkter. Morten Harboe-Jepsen, direktør for producentansvarsordningen Elretur, hilser derfor også den nye tendens velkommen:

” For at få elektronikken ud at leve igen i nye produkter, skal den gamle elektronik ud af skufferne og ind i de rigtige affaldsstrømme. Det er vigtigt at sortere både elektronik og batterier, og ikke bare aflevere dem i sit almindelige husholdningsaffald. Det tyder det på, at danskerne er blevet bedre til at huske, og det er vi meget glade for. Vi håber, at tendensen forsætter i juletiden, hvor der ofte lægger en del hårde pakker under juletræet.”.

Vi køber elektronik som aldrig før

Faktaboks

For yderligere oplysninger kontakt venligst